Apple Iphone 8 modelinden sonra parmak izi okuyucusu yerine yüz tanıma sistemi olan FACE ID sistemine geçiş yaptı. Günümüzde hayat kolaylaştıran teknolojilerden biri olan yüz tanıma sistemi Iphone X ile hayatımıza girmiş olup yeni çıkan modellerin hepsinde mevcuttur. Iphone X , Iphone XR, Iphone XS, Iphone XS Max, Iphone 11, Iphone 11 Pro, Iphone 11 Pro Max, Iphone 12 mini, Iphone 12, Iphone 12 Pro, Iphone 12 Pro Max, Iphone 13 mini, Iphone 13, Iphone 13 Pro, Iphone 13 Pro Max modellerinde FACE ID mevcuttur.

Face ID Arızaları & Uyarıları Nedir?

  • Telefonu açtığınızda “Face ID Mevcut Değil” uyarısı.
  • Face ID belirlemeye çalışırken “Face ID Mevcut Değil” uyarısı.
  • Face ID belirlemeye çalışırken yüzünüzü aşağı/yukarı oynatın uyarısı.

Bu uyarıların yanı sıra Face ID çalışmıyor, Face ID yüzü tanımıyor, Face ID kullanılamıyor sorunları ile karşı karşıyaysanız yazımızı okumaya devam edin.

Face ID Arızalanmasının Sebepleri Nelerdir?

  • Sıvı hasarı,
  • Kısa devre,
  • Darbe ve düşme,
  • Ekran, ön kamera ve ahize değişimi sırasında teknisyen hatası.

Deneyebileceğiniz Hızlı Çözümler

Face ID’yi kullanamıyorsanız evde deneyebileceğiniz birkaç yöntem vardır. Bu yöntemler, telefonunuzda donanım ve parça kaynaklı bir arıza yoksa işe yarayabilir. Donanım ve parça kaynaklı bir sorun varsa Face ID tamiri yapılmalıdır.

  1. iPhone’unuzun kamerasını temizleyin. Ekranın çentik kısmını engelleyen herhangi bir toz, ekran koruyucusu ya da ekran kılıfı, Face ID’nin çalışmamasına neden olacaktır.
  2. iPhone’u doğru mesafede tuttuğunuzdan emin olun. Yüzünüz çok uzak veya çok yakın tuttuğunuzda Face ID yüzünüzü okumayacaktır.
  3. Etrafınızın çok kalabalık olmadığına ve ışığın arkanızdan vurmadığına emin olun

  4. Kaydedilmiş Face ID ayarlarını silin ve yeniden kurun.
  5. iOS’u güncelleyin.

Face ID Mevcut Değil Uyarısı

Bu uyarıyı, telefonunuzu açtığınızda ya da Face ID’yi belirlemeye çalışırken görüyor olabilirsiniz. Eğer bu uyarıyı görüyorsanız, bunun birkaç sebebi olabilir. Arızanın sebebini bulmak için kendinize şu soruları sorun:

  • Face ID sensörleri telefonunuzla eşleşen orijinal parçalar mı?

Face ID donanımının olduğu bölgede ahize hoparlörü bulunur. Face ID’nizde hiçbir problem olmasa bile ahize hoparlörü değişimi yaptırdıysanız, Face ID çalışmaz duruma gelebilir.

Face ID özelliğini korumak için ahize hoparlörü değişim hizmetini uzman bir teknik serviste almanız gerekmektedir. Çünkü bu işlem basit bir parça değişimi değildir. Yazılım desteği ve orijinal parça tedariği gerektirir.

  • Sensörlerin flexleri sağlam mı? 

Uzman olmayan teknisyenler tarafından iPhone ekran değişimi yapıldığına Face ID sensör flexlerine zarar gelmektedir. Bu yüzden ekran değişimi öncesi çalışan Face ID’niz, işlem sonrası bozulduysa sensör flexleri zarar görmüş olabilir. Flexlerin zarar görmesi, darbe ve düşürme durumlarında da meydana gelebilmektedir.

  • Sensörlerde darbe, düşme ve sıvı kaynaklı bir hasar var mı? 

Telefonunuz sıvı hasarı aldığında telefonun çeşitli bölgelerinde kısa devre meydana gelebilir. Bu durum Face ID için de geçerlidir. Sensörlerden herhangi birinde sıvı hasarı meydana gelirse kısa devre sonucunda telefon, sensörlerin çalışması için gerekli olan gücü sağlayamaz.

Darbe ve düşme olaylarında ise sensör flexleri zarar görebileceği gibi sensörlerin kendisi de arızalanabilir.

Bu sorulardan bazıları, kendinizin cevap vermeyeceği, teknik sorulardır. Bu yüzden, mutlaka Face ID onarımı yapan bir teknik servise gidip arıza tespiti yaptırmanız gerekmektedir. Gerekirse Face ID tamiri yapılmalıdır.

Telefonu Yukarı/Aşağı Kaldırın Uyarısı

1. Face ID belirlemeye çalışırken telefonu yukarı/aşağı kaldırın uyarısı ile karşılaşabilirsiniz. Böyle bir uyarı aldığınızda ilk önce Proximity sensörünün çalışıp çalışmadığını belirlemeniz gerekiyor. Çalışıp çalışmadığını test etmek için;

Bir arama yapın ve telefonu kulağınıza götürmeden, elinizle ekranın üst tarafını kapatın. Elinizi kapattığınızda ekran kararıyor, elinizi çektiğinizde ekran geri geliyorsa Proximity sensörü sorunsuz bir şekilde çalışıyordur.

2. Proximity sorunsuz bir şekilde çalışıyorsa;

Ön kamerada portre modu ile fotoğraf çekin. Portre modu sorunsuz bir şekilde çalışıyorsa arıza, ahize hoparlör flexinde olabilir.

Önceden de belirttiğimiz gibi, uzman olmayan kişiler tarafından değiştirilen ahize hoparlörü flexi, Face ID’nin bozulmasına neden olur. Face ID’nin çalışır duruma gelmesi için mutlaka anakart birimi bulunan, donanımlı servislerde uzman kişiler tarafından değişim yapılmalıdır. 

3. Proximity sensörü çalışıyor ve portre modunda fotoğraf çekebiliyorsanız, Dot Projector adlı sensör bozulmuş olabilir. Bu arızayı tespit etmek ve onarımını yapmak için Face ID tamiri yapan donanımlı bir teknik servise gitmeniz gerekmektedir. 

iPhone Face ID Tamiri

Profesyonel, eğitimli ve sertifikalı www.applemerkezi.com teknisyenlerimiz, Face ID tamiri işlemini antistatik özelliğe sahip anakart biriminde gerçekleştirmektedir. Face ID tamiri çok hassas bir işlem olduğu için,  profesyonelce müdahale edilmelidir. Ayrıca, ekran değişimi, ahize flex değişimi gibi işlemler de servislerimizde büyük bir titizlikle yapılmaktadır. Face ID bozulduysa sorun yok, www.applemerkezi.com var!